kempen

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kedah!

6/25/2020 10:53:00 AM


Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kedah!
Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand


Kedah, 22 Jun 2020 – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.

Di Kedah, Pusat Jagaan Insan Kesayanganku berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam.

Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini.

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni!

Rozita Binti Hasan turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut.

Volunteers- Rozita Binti Hasan delivery the home-cooked Ayam Brand meals to Pusat Jagaan Insan Kesayanganku


“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pusat Jagaan Insan Kesayanganku telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas saya. Saya ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan Ayam Brand menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Nasik Minyak, Gulai Daging Kentang dan Acar Timun Nanas,” jelas Rozita.


Nasi Lemak dengan gulai daging kentang cooked by Volunteer Rozita Binti Hasan using Ayam Brand products


“Saya berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau.

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pusat Jagaan Insan Kesayanganku kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut.

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Rozita menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pusat Jagaan Insan Kesayanganku, Puan Yusnita Mohd Yusuf.

Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan.

“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia.

“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre.

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.

Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:

📌 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 
📌 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 
📌 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 
📌 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu
📌 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh
📌 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang
📌 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina
📌 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar
📌 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 
📌 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru
📌 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor
📌 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching
📌 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my


makanan

McDonald's | Thai Green Curry Burger

6/17/2020 10:02:00 AM


Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Sekejap jer masa berlalu, tinggal beberapa hari saja lagi Syawal akan meninggalkan kita.

Masih ada lagi ke yang buat puasa 6 atau pun menggantikan puasa Ramadan. Moga semuanya dapat diselesaikan sebaiknya.

Alhamdulillah Eyda dah habiskan puasa 6 dan berada di garisan akhir menghabiskan puasa ganti. Harap dapat beraya esok sebelum Syawal melabuhkan tirainya.


Thai Green Curry Burger 

Baru-baru ini iaitu pada 15 Jun 2020 yang lalu, McDonald's ada mengeluarkan satu burger baru iaitu Thai Green Curry Burger. Ianya didatangkan di dalam 2 pilihan iaitu Thai Green Curry Chicken Burger dan juga Thai Green Curry Fish Burger.


kredit

Untuk pengetahuan korang, McDonald's menyediakan menu baru iaitu Thai Green Curry Burger dengan hidangan aroi-matik untuk memenuhi keinginan citarasa anda terhadap rasa Thailand. Semua burger ini di hiasi dengan sos Thai khas bersama sayur-sayuran pelbagai warna di antara roti bujur.



Thai Green Curry Chicken Burger 

Hari isnin lepas, iaitu 15 Jun 2020, Eyda bersama anak-anak ke sekolah kerana cikgu kelas diaorang minta untuk hadir ambil modul dan juga buku kalau ada yang tinggal di sekolah.

Alhamdulillah semua urusan habis dengan cepat. Tak ramai pelajar atau waris yang hadir pada waktu yang sama. Lega hati Eyda selesai semuanya.

Ermm cuma sekarang, anak-anak kena siapkan modul untuk diserahkan ke sekolah pada 30 Jun 2020 ni. Cikgu siap pesan, buat bagi dapat markah penuh ya. Belajar laa korang dan jawab sehabis baik.

Habis ja urusan di sekolah, Eyda tanya jugak pada anak-anak nak makan apa. Lepas tu apa lagi yang abang Izzat nak burger baru McDonald's.

Okay, Eyda pun memenuhi permintaan anak-anak sebelum masuk kerja semula. Yelah, Eyda minta time off ja untuk urusan ke sekolah tu. Jadinya tak sempat nak masak untuk anak-anak. Sempat beli bungkus jer.

Thai Green Curry Chicken Burger


Sesampainya di McDonald's, Eyda pesan Thai Green Curry Chicken Burger. Ermm nak order Thai Green Curry Fish Burger pun anak-anak tak minat burger ikan.

Bila buka bungkusan, alahai kenapa tak meriah sayur-sayuran dia macam poster iklan tu. Ermm ni letak pun sikit jer macam syarat. Kalau peminat sayur mesti tak puas kan. Kalau jenis tak minat sayur, senang ja dia nyahkan daripada kepingan ayam tu.

Thai Green Curry Chicken Burger


Nak tahu apa komen anak-anak, Kimie cakap "Ibu, burger ni rasa macam tomyam laa". Pandai jelah dia komen. Eyda nak komen pun tak tau sebabnya puasa. Jadi, tak dapat laa rasa dan komen apa rasa sebenarnya burger ni.

Kimie sambung lagi, "Ibu, baik dia letak nama burger tomyam bukan thai green curry". Wah kau punya komen.

Cuma apa yang Eyda dapat komen, sayur tu letak laa meriah macam iklan. Baru laa semangat nak menikmati burger ni setimpal dengan harga.



info

6 Makanan dan Minuman Tidak Boleh Dinikmati Bersama Durian

6/12/2020 04:20:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Ermm memandangkan sekarang musim durian, pastinya peminat durian tidak akan melepaskan peluang ini.


kredit google

Tapi korang mesti tahu ya, bahawa kita tak boleh makan dan minum beberapa jenis makanan dan minuman bersama durian ya. Agak bahaya untuk diri sendiri. Jom semak.


Kopi



Kafein aktif dalam kopi membuatkan jantung kita berdegup dengan kadar lebih laju dan ianya mampu menyebakan suhu badan manusia menjadi lebih panas. Memandangkan kesan antara keduanya hampir sama, jadi pilihan untuk makan bersama adalah idea yang tidak baik terutamanya buat pesakit jantung.


Susu


Tekanan darah di dalam tubuh akan menjadi semakin meningkat jika kita minum susu bersama durian. Hal ini kerana durian juga memiliki kandungan sulfur sepertimana susu. Jadi jika ianya digandingkan bersama tubuh badan kita tidak mampu untuk berfungsi dengan sepenuhnya bagi mengeluarkan dan juga menghancurkan toksin.


Minuman Berkarbonat

Makanan yang tinggi karbohidrat (terutamanya karbohidrat ringkas seperti minuman berkarbonat). boleh menyebabkan peningkatan gula yang dengan cepat.

Bagi mereka yang sihat mungkin akan mengalami dehidrasi dan akhirnya pitam. Mereka yang mempunyai penyakit kronik ia sudah pasti akan menyebabkan masalah yang sama.


Terung

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa terung juga mampu menaikkan suhu badan manusia apabila dimakan bersama. Ini kerana kesannya sama seperti kita makan bersama kopi.


Daging Lembu dan Kambing

Daging lembu dan kambing mampu memberi kesan panas pada tubuh bdan kita dan sebaiknya ia tidak dinikmati dalam tempoh waktu yang dekat.

Hal ini mampu membawa kepada peradangan atau implimasi pada tubuh badan kita.


Ketam

Daging ketam mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi. Begitu juga buah durian juga mengandungi karbohidrat dan lemak yang tinggi.

Jika seseorang yang mempunyai masalah kolesterol tinggi, tindakan memakan durian bersama ketam secara tidak langsung ia akan memudaratkan kesihatan kita.



Gambar grafik
Info info

kempen

Pusat Jagaan Insan Kesayanganku Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Jitra

6/01/2020 10:19:00 AM

Pusat Jagaan Insan Kesayanganku Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Jitra



Jitra, Mei 28, 2020 – Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru. 

Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan. 

Sebagai contoh, di Kedah, Pusat Jagaan Insan Kesayanganku di Taman Mahsuri meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini. 

“Kami bimbangkan kebajikan sesetengah keluarga di sini terutamanya ketika Ramadan dan Hari Raya. Kami sendiri tidaklah mewah, tetapi keperluan mereka lebih mendesak. Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, Ayam Brand™ sekali lagi memberikan kepada organisasi kami bekalan produk makanan mereka untuk tempoh dua bulan dan menyarankan pantri makanan atau gerobok rezeki sebagai satu penyelesaian untuk komuniti ini. Mereka telah menyediakan gerobok kalis cuaca ini dan satu bekalan produk berasingan yang boleh kami gunakan buat membantu komuniti kami,” kata pentadbir Pusat Jagaan Insan Kesayanganku, Puan Yusnita Mohd Yusuf.





Pantri kalis cuaca ini dipasang di hadapan rumah kebajikan tersebut supaya penjarakkan sosial dapat dilaksanakan. Ia terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Penduduk menghantar maklumat mengenai pantri makanan ini menerusi kumpulan komuniti di media sosial dan aplikasi Whatsapp, manakala anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ tersebut setiap hari. 

“Kami menghantar khidmat pesanan ringkas menerusi WhatsApp dan Facebook memberitahu semua penduduk bahawa bahan makanan di dalam pantri tersebut adalah percuma bagi yang memerlukan, manakala mereka yang ingin menyumbang boleh sumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak ini gembira diberi tanggungjawab menguruskan pantri makanan ini dan memastikan bekalan sentiasa penuh kerana mereka berpeluang mengamalkan budi pekerti yang mulia dan sikap murah hati,” kata Puan Yusnita.

Respon terhadap inisiatif ini amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk, dan barang keperluan lain ditambah dengan sokongan padu daripada ahli komuniti. 

“Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya ini amat istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu-membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,” tambah beliau. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu. 

Tahun ini jenama tersebut membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti. 

“Covid-19 telah mengubah sama sekali perancangan awal kami untuk kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13, tetapi kini kami dapat melihat kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou. Ia mengubah naratif rakan kongsi kebajikan kami daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing. Komuniti di sini telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini terus kekal,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Nathan Deverre.

Kakitangan Ayam Brand™ turut sama menghebahkan mengenai pantri makanan ini supaya lebih ramai boleh mendapat manfaat dan turut memberi sumbangan. Mereka menjadi antara penyumbang pertama dengan menyumbangkan item bukan makanan ke dalam pantri tersebut. 

“Kami menghantar senarai barangan yang diperlukan bermula dengan kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri, ramai daripada kami yang sanggup dan berminat untuk membantu. Malah mereka turut mengongsikan lokasi pantri dengan golongan yang memerlukan. Setiap daripada kita boleh membantu dengan cara tersendiri,” kata seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini. 

Pantri makanan #AyamWithYou terletak di No 852, Taman Mahsuri (Jasmina) 06000 Jitra, Kedah. Jadilah sebahagian daripada usaha murni memberi dan menerima barang keperluan ini. 

Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, layari https://www.ayambrand.com.my.  



Blog yang Diikuti