larian

International Youth Day 2018

9/13/2018 09:35:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Banyak betul cerita pasal larian Eyda dah langkau. Tak apalah Eyda cuba kongsikan yang mana termampu.

Kali ini Eyda nak kongsikan mengenai larian secara virtual run. Iaitu larian yang dibuat di mana saja korang berada pada tarikh yang ditetapkan dengan jumlah jarak larian yang diberikan atau yang didaftarkan.

Kali ini Eyda masih nak berkongsikan larian virtual run daripada 42race. Ianya menarik kerana selain mempunyai sijil, no bib dan tidak ketinggalan juga kedudukan kita di dunia dan juga Malaysia.

Okay kali ini Eyda kongsikan larian virtual run yang percuma, tanpa medal tapi diberikan badge untuk anda dalam bentuk maya.



Biasanya larian secara percuma ini ditetapkan sejauh 3km saja. Manakala larian virtual run yang mempunyai medal dan perlu bayar pula korang boleh pilih samada 3km, 5km, 10km atau 21km. Semuanya perlu berlari secara 'one off'.

Sebelum mendaftar sebarang larian, korang perlu mendaftarkan diri dalam laman web tersebut. Ini membolehkan korang mendaftar larian yang diingini dan seterusnya mendapatkan no e-bib.


e-bib nombor

Anda akan menerima email peringatan bila mana larian korang akan bermula. Jadinya korang akan lebih beringat bila sampai tarikh larian anda.

Biasanya larian sebegini, pihak 42race hanya akan menetapkan masa selama 3 hari untuk korang selesaikan. Oleh itu, kita kena bijak merancang masa untuk menyelesaikan larian ini.

Selesai saja larian, korang hantarkan terus keputusan larian korang ke laman web 42race. Ini bagi mengelakkan korang terlupa untuk menghantar keputusan larian korang. Selepas keputusan larian korang disahkan, badge anda akan berwarna.

Selepas tamat tempoh larian, korang akan menerima sijil beserta tempoh larian anda dan juga kedudukan korang dalam larian tersebut.

Ranking / kedudukan pun boleh tahu

Sijil yang anda akan terima. Ianya boleh dimuat turun dari akaun yang anda daftar.

Semua larian korang yang berjaya direkodkan oleh pihak 42race boleh disemak semula di dalam akaun yang korang telah daftarkan. Jadinya korang boleh melihat jumlah jarak larian dan larian yang telah dibuat melalui akaun korang sahaja. Mudah bukan.

Jom sertai larian yang dianjurkan oleh pihak 42race, sekurang-kurangnya korang ada target untuk berlari / berjalan dalam tempoh tertentu.




info berlari

Plantar Fascitis : Perit Di Tumit Dan Tapak Kaki Selepas Berlari

9/07/2018 04:08:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Lama betul Eyda senyap dalam penulisan di blog sendiri kan.

Sebenarnya banyak bahan nak dikongsikan, tapi kekangan masa agak mencemburui. Hari ini pun Eyda nak berkongsi tulisan seorang doktor berkaitan dengan sakit atau perit pada tumit dan tapak kaki selepas berlari.

Eyda pasti pastinya ada yang mengalaminya. Pastinya korang mencari penyebab dan juga cara untuk mengatasinya.

Di sini Eyda ingin kongsikan tulisan doktor Fadly Khairie dari Facebook beliau. Beliau biasanya menulis melalui pengalaman beliau sendiri yang turut sama aktif dalam aktivti sukan.

PERIT DI TUMIT DAN TAPAK KAKI SELEPAS BERLARI: PLANTAR FASCITIS



Saya teringat pernah satu ketika saya baru habiskan 10km saya dengan catatan masa terbaik. Malam itu saya balik tersenyum riang. Keesokan paginya saya bangun dari tidur tiba-tiba tumit saya sangat sakit apabila tapak kaki menyentuh lantai.

Ini mesti plantar fascitis, fikir saya dalam hati. Plantar fascitis merupakan salah satu kecederaan yang sering dialami oleh pelari-pelari baik pelari rekreasi mahupun pelari-pelari professional mahupun pelari-pelari ultra marathon. 4 hingga 10 daripada 100 pelari ada mengalami keadaan ini. Malah 10 daripada 100 ultramarathoner turut mengalami masalah ini.

APA ITU PLANTAR FASCITIS?

Plantar fascitis adalah radang pada lapisan tisu yang ada di tapak kaki. Ia biasanya digambarkan dengan rasa sakit yang tiba-tiba terutama ketika hendak memulakan untuk berjalan atau berlari. Kadang kala ia juga boleh datang dengan lebam dan merah di tapak kaki.


SIAPA YANG LEBIH MUDAH MENDAPAT PLANTAR FASCITIS?
  • Mereka yang salah latihan: terlalu cepat tingkatkan jarak atau terlalu cepat tingkat kelajuan atau pace
  • Masalah biomekanikal: kelemahan  atau kurang fleksibel otot yang menyokong buku lali atau permukaan tapak kaki
  • Overpronation atau oversupination
  • Berat badan yang berat
  • Kasut yang tidak sesuai

RAWATAN
  • Kebanyakan plantar fascitis boleh sembuh dengan sendirinya
  • Ais, cryotheraphy boleh mengurangkan kesakitan
  • Stretching dan tapping juga dapat membantu mengurangkan kesakitan (rujuk gambar)
  • Sekiranya sakit berterusan atau menganggu pergerakan berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut (memastikan bukan stress fracture, ubat tahan sakit, suntikan steroid mahupun pembedahan)

PENCEGAHAN
  • Kurangkan berat badan atau pilih kasut lari dengan cushioning yang bersesuaian
  • Pilih kasut yang sesuai sekiranya anda flat foot atau high arch
  • Selang selikan larian dengan rehat, aktiviti kurang impak (berenang, berbasikal) atau stretching
  • Lakukan stretching atau regangan untuk menguatkan otot-otot yang menyokong buku lali dan tapak kaki
  • Naikkan jarak larian dan pace larian tahap demi tahap 

Saya sendiri perasan plantar fascitis sudah tiada lagi setelah saya mulakan latihan ke arah half marathon saya. Samada kerana berat saya yang menurun waktu itu atau stretching saya menjadi atau otot yang menyokong sudah cukup fleksibel dan kuat atau mungkin kesemuanya sekali.

Semoga ia membantu rakan-rakan pelari yang mengalami masalah ini. Jangan putus asa ya!

Dr Fadly Khairie
Marathoner anda

#runwithm3


Blog yang Diikuti