cabut gigi

Cabut Gigi Geraham Pertama Kimie

11/09/2017 07:53:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Bila ada anak yang sedang membesar, antara perkara yang akan dilalui adalah cabut gigi.

Ini merupakan kali ke 4 Kimie singgah ke Klinik Pergigian milik kerajaan. Kunjungan sebelum ini hanya cabut gigi seri dan juga gigi taring. Kali ini Eyda bawa Kimie untuk cabut gigi geraham kecil keduanya di bahagian bawah sebelah kanan.


Struktur gigi

Memandangkan hari Isnin lepas Eyda cuti untuk melayan anak-anak, jadinya dapatlah Eyda membawa Kimie cabut gigi geraham pertamanya itu.

Nasib ketika kami sampai hanya ada seorang yang sedang menunggu di luar. Kiranya giliran Kimie tak lama. Sementara menunggu nama Kimie dipanggil, sempat la ajak Kimie bergambar.

Jom berposing dulu

Sekejap saja jururawat berdua nih mencabut gigi geraham Kimie. Lepas tanya Kimie nih ada alergik bagai ke apa? Terus letak ubat kebas. Tak lama lepas tu terus cabut gigi geraham Kimie.

Dah kena cabut gigi

Nampak sangat Kimie sedang menahan sakit. Selepas jururawat tu cabut gigi geraham ada air mata bergenang di matanya. Rasanya ubat kebas tu belum sempat rasa. Selalunya Kimie nih kuat, tak akan menangis atau seangkatan dengannya.

Selesai

Gambar selepas nih, Eyda curi-curi ambil saja. Bila Eyda sembang dengan Kimie dia kata jururawat tu letak sikit ja ubat kebas, dia kata tak rasa kebas. Terasa jururawat tu goyangkan gigi dia beberapa kali. Tu yang dia menitiskan air mata.

Kesiannya kat anak ibu nih. Dalam perjalanan balik, singgah ke kedai Eco, dapatlah upah barang RM2.12 ya. Alhamdulillah balik tu, dia mampu untuk jamah nasi bersama dengan sup daging. Tiada lagi mulut sebut sakit dan seangkatan dengannya.


makan

McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe

11/08/2017 07:48:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Maaf agak kurang kemaskini blog sejak akhir-akhir ini. Macam yang Eyda bagitahu sebelum ini yang kesihatan Eyda kurang memuaskan.

Alhamdulillah, kesihatan Eyda dah agak baik. Moga ianya kekal sihat seperti sebelumnya. Rindu nak sihat seperti dulu.


McDONALD'S DOUBLE SPICY CHICKEN McDELUXE

Memandangkan anak-anak Eyda nak makan burger McDonald's makanya minggu lepas Eyda bawalah anak-anak ke McDonald's Kulim.

Eyda hanya beri duit pada anak-anak untuk pesan makanan yang ingin dijamah. Bila sampainya talam di atas meja, fuhh burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe yang menjadi pilihan.



Set besar McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe bersama Bubur Ayam McDonald's

Ermm viral sangat kan burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe nih kononya pedas melampau itu yang membuatkan anak-anak nak mencuba.


Ushar kotak burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe

Meh tengok balutan McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe

Burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe

Jom tengok isi burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe

Nak tahu siapa gerangannya yang nak makan burger McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe nih. Pemilik burger tu ialah Izzat. Amboi, besarnya selera anak bujang ibu sorang nih. Jom tengok adakah dia berjaya makan tanpa minum air?



Ermm Kimie pun tak ketinggalan beli aiskrim Sundae kon dan juga minuman Cappucino. Ahh ni ubat nak bagi ibu berjaga ya. Selalunya ibulah tempat habiskan apa makanan atau minuman yang anak-anak tak dapat habiskan.

Hot Cappucino

Siap ada tulisan lagi di atas minuman Hot Cappucino nih. Lawa laa plak Eyda tengok sekali dengan corak cawan baru nih.

Lawa corak cawan nih

Kiranya viral yang mengatakan McDonald's Double Spicy Chicken McDeluxe nih pedas memang tak betul lah. Anak-anak Eyda pun dapat makan tanpa rasa pedas.


banjir

Larian Dibatalkan Kerana Banjir Di Pulau Pinang

11/07/2017 12:49:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Alhamdulillah cuaca di Pulau Pinang nampaknya semakin baik. Banyak kawasan yang dah surut sepenuhnya dan tidak ketinggalan masih ada kawasan yang masih digenangi air.

Keadaan banjir

Keadaan banjir

Keadaan banjir

Keadaan banjir

Di kawasan tempat kerja Eyda masih ada tempat lagi yang ditutup jalan ke kawasan tersebut, berikutan air belum surut sepenuhnya. Hari ini, Eyda pun terpaksa gunakan laluan alternatif yang lain bagi mengelak melalui jalan yang ditutup. Moga cuaca yang cerah hari ini membantu proses surut air banjir ini.


LARIAN DIBATALKAN

Pada 5 November 2017 yang lalu, Eyda ada daftarkan diri dalam satu larian. Tapi akhirnya ia dibatalkan atas faktor keselamatan, banjir dan nasihat pihak atasan.

Hal ini kerana ada berlaku ribut dan banjir di kebanyakkan tempat yang terlibat dengan larian pada malam sebelum larian.

Makluman di dalam Facebook rasmi acara

Sepatutnya Eyda sertai larian Province Wellesley Run 2017 ini, tapi ianya dibatalkan atas faktor keselamatan dan banjir yang berlaku.

Pagi di hari larian, Eyda berasa tak sedap hati memandangkan hujan masih turun dengan lebat. Jadinya Eyda mengambil keputusan untuk semak email dan facebook rasmi acara memastikan sama ada acara diteruskan atau dibatalkan.

Nasiblah Eyda semak dulu yang acara ini dibatalkan. Bila tengok gambar di bawah ini, memang teruk keadaan di Padang Pemuda, Bagan Luar, Butterworth berikutan ribut yang berlaku pada malam sebelum acara. 

Kawasan permulaan dan tamat larian Province Wellesley Run 2017

Kawasan permulaan dan tamat larian Province Wellesley Run 2017

Pihak penganjur bersama YB Phee boon Poh

Memandangkan acara Province Wellesley Run 2017 terpaksa dibatalkan, jadinya makanan seperti roti dan air yang sepatutnya diberikan kepada 3000 peserta acara disalurkan kepada mangsa banjir di Bukit Mertajam.

Alhamdulillah tak membazir makanan dan minuman yang telah disediakan untuk para peserta kerana ianya menjadi rezeki mangsa banjir.


Pada tarikh yang sama turut ada dua larian yang terpaksa dibatalkan atas sebab yang sama iaitu KPJ Penang's Just Run 2017 di KPJ Penang dan Occupy Beach Street di Jalan Pantai, Pulau Pinang.

Makluman di dalam Facebook rasmi acara

Makluman di dalam Facebook rasmi acara

Keadaan banjir di Pulau Pinang kali ini antara yang terburuk pernah direkodkan. Ada kawasan yang tidak pernah terlibat dengan banjir turut sama terkena tempias kali ini.

Moga air banjir ini kembali surut sepenuhnya dalam sehari dua ini dan mangsa banjir tabah menghadapi ujian dan dugaan ini. Aamiin.


berjalan

Ride In Pink, Walk In Pink 2017

11/03/2017 04:27:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Kalau ikutkan bulan Oktober merupakan bulan rehat bagi Eyda. Tapi tangan nih gatal juga mendaftar walaupun hanya aktiviti berjalan.

Alhamdulillah pada 29 Oktober 2017 yang lalu Eyda telah pun menyertai aktiviti berjalan sempena 'Pink October' iaitu bulan meraikan pesakit kanser.  Aktiviti yang Eyda maksudkan ini ialah acara Ride In Pink, Walk In Pink 2017 anjuran Loh Guan Lye Specialists Centre dan juga Gurney Paragon Mall.

Cantiknya

Semua serba warna merah jambu

Yeay dapat belon seorang satu

Memandangkan arwah mak Eyda merupakan salah seorang pesakit kanser, jadinya Eyda terasa untuk menjayakan aktiviti ini. Sekurang-kurangnya Eyda dapat juga melakukan aktiviti sihat untuk diri sendiri.

Aktiviti berjalan dan berbasikal ini dimulakan di Loh Guan Lye Specialists Centre sekitar jam 7.00 pagi, peserta yang berbasikal dan berjalan akan bergerak ke Gurney Paragon Mall untuk acara seterusnya.

Aturcara program

Di Gurney Paragon Mall, semua peserta menerima light breakfast. Di sini perasmian majlis, acara Zumba, cabutan bertuah dan persembahan tarian daripada peserta yang telah bebas kanser turut diadakan.

Acara pertama di Gurney Paragon Mall, posing dulu ya

Cantik jer tengok pemandangan nih

Selepas acara penyampaian hadiah cabutan bertuah tengok tarian

Acara menari oleh bekas pesakit kanser


Setelah semua acara di Gurney Paragon Mall tamat, semua peserta yang berbasikal dan berjalan mula bergerak pulang ke Loh Guan Lye Specialists Centre untuk menerima medal dan juga light breakfast.

Kawan baru Eyda, Aini namanya



Medal Ride In Pink, Walk In Pink 2017


Medal Ride In Pink, Walk In Pink 2017


Bagi pendapat Eyda acara seumpama ini menarik untuk disertai oleh semua lapisan peringkat umur kerana ianya dijalankan secara santai. Walaubagaimanapun, pihak penganjur perlu memperbaiki beberapa perkara sepanjang acara ini berlangsung.

Perkara yang perlu diberi perhatian ialah mengenai keselamatan peserta yang menyertai acara ini. Peserta dibiarkan berjalan sendiri dan melintas jalan secara sendiri tanpa pengawasan pihak penganjur. Perkara ini boleh mengancam keselamatan peserta terutamanya warga emas dan juga kanak-kanak.

Dalam perjalanan dari Gurney Paragon Mall ke Loh Guan Lye Specialists Centre, ada beberapa orang yang menjaga di beberapa persimpangan jalan. Tapi pada pandangan Eyda ianya perlu dikemaskan lagi.

Ini merupakan kali pertama acara berjalan atau berlari yang Eyda sertai yang mengambil ringan isu keselamatan. Moga ianya dapat diperbaiki di masa akan datang kerana acara ini memang baik untuk disertai.



keluarga kecilku

Bergembira Bersama Kesayangan

10/26/2017 11:51:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Kalau ada yang ingin bertanyakan kesihatan Eyda, masih belum sihat sepenuhnya. Batuk dan suara serak masih membelenggu diri. In shaa Allah, Eyda akan jaga diri Eyda sebaiknya.

Pernah tak korang rasa dalam hari yang sama, orang yang jarang hubungi korang, yang selalu hubungi korang bersilih ganti menghubungi korang. Macam sesuatu pula kan rasa hari tersebut.

Eyda merasa laa juga semalam, macam-macam orang yang menghubungi Eyda. Majoritinya Eyda jawab, tak ketinggalan ada yang tak sebab tak perasan. Hahaha macam Hari Rindu Sedunia pula.

Okeylah, lupakan hal tu, tukar topik keluarga kecil Eyda pula. Ermm memandangkan anak-anak masih dalam minggu peperiksaan. Makanya sesi melayan laa kerenah anak-anak kan. Yelah siapa lagi nak melayan kalau bukan ibu dia orang nih kan.

Biasalah kan Eyda nih, ada saja nak rakamkan gambar. Macam biasa laa, ajak anak-anak wefie. Padahal bateri telefon nak habis sesangat. Siap naik amaran tak boleh guna lampu flash. Tapi gigih nak wefie juga.

Sesi wefie bersama

Susah betul nak dapatkan semua muka cantik, hensem, kiut muit. Alang-alang korang nak rosakkan gambar, jom kita rosakkan gambar bersama-sama.


Bila bosan menunggu

Ehh ehh sibuk korang ya main game, tak apa, ibu selfie sorang-sorang. Kusyuk ja tengok diaorang main game, ibu tak mampu nak buat apa selain selfie. Bateri dah nazak.


Buat aktiviti masing-masing

Tengok laa, macam-macam rupa bila ajak welfie. Sampai ada part, gelak bila tengok muka memasing. Sampai pekerja kat situ pun tersengih-sengih tengok kami.


Muka ceria, masam, iklan gigi semua ada

Yeay, menu yang di minta sudah sampai. Lauk pauk semua habis, cuma nasi jer tak habis. Eyda masih belum mampu menghabiskan makanan yang dijamah. Jenuh nak menelan makanan tu. Nasib laa hero Eyda, Izzat ada. Mampu juga dia makan walaupun tak habis semuanya.


Nasi Ayam Panggang

Nasi Ayam Chicken Chop Black Papper

Hot Lemon Tea

Ice Lemon Tea

Iced Chocolate Blended

Alhamdulillah semuanya memenuhi tekak seperti sebelumnya. Entry makanan di sini Eyda pernah kongsikan di MONrods




sakit

Bila Eyda Tidak Sihat

10/23/2017 12:54:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Macam mana semua, sihat? Eyda macam mana pun kurang sihat sikit sebenarnya.

Hampir seminggu kesihatan kurang memuaskan, harap semuanya cepat sembuh sepenuhnya. Banyak aktiviti sendiri dan tugasan yang perlu dihadkan di atas faktor kesihatan Eyda ini.

sumber mr.google

Sebenarnya Eyda nih jarang sekali nak sakit dan sebagainya. Tapi bila mula sakit, memang akan memakan masa untuk sembuh sepenuhnya.

Kalau ikutkan lebih daripada 2 tahun Eyda tak berkunjung ke mana-mana klinik untuk rawatan diri sendiri, tapi bila terasa badan tak mampu lagi bertahan, Eyda terpaksa berserah saja.

Lewat malam 18 Oktober 2017, bermulalah sesi kurang sihat yang melibatkan cirit birit berlaku. Beberapa kali Eyda berulang ke bilik air.

Memang teruk Eyda cirit birit, seperti membuka pili air jer. Rasa badan kekurangan bendalir akibat cirit birit yang berlaku sehinggakan Eyda membeli air Cool Rhino untuk sejukkan badan.

Pagi hari 19 Oktober 2017, Eyda ke pejabat seperti biasa. Rasanya seperti mampu bertahan kerana ada janji temu kerja. Tapi sangkaan Eyda meleset, ianya masih berlarutan selepas Eyda bersarapan dan berlanjutan seharian Eyda di pejabat.

Tengahari tu Eyda dah mula rasa tidak berselera untuk makan bila dah mula muntah, Eyda ada beli set happy meal McDonalds. Kononnya nak makan bubur ayam bagi mengembalikan selera yang tiba-tiba hilang. Rupanya selera memang hilang terus. Eyda makan saja apa yang mampu dan terus mendapatkan ubat di farmasi yang berdekatan.

Bukan main menu, tapi tak mampu habiskan

Petang tu, Eyda masih cirit birit dan muntah-muntah. Kali ini muntah teruk sehingga muntah keluar dari hidung. Ya Allah, memang makin teruk kesihatan Eyda. Badan pun macam nak demam. Eyda terpaksa minta tolong rakan pejabat untuk hantarkan Eyda ke klinik.

Vitamin hadiah dari doktor

Alhamdulillah Eyda dapat juga cuti sakit untuk sehari dan dapat juga berehat di rumah. Tapi cuti pun kena ganggu dengan anak-anak. Macam-macam permintaan ada. Haishh laa anak.

Disebabkan selera makan dah menghilang, Eyda hanya mampu menelan roti sekeping, cicah dengan air coklat separuh mug. Huarghh tu pun, puas nak telan. Terpaksa makan untuk makan ubat kan.

Seronok pula bila si Kimie buatkan air coklat dan bawakan roti yang ada lukisan bentuk love nih. Sayang juga dia dengan ibu yang tak sihat nih.

Sweetnya Kimie

Hari Sabtu barulah Eyda ada selera skit, Eyda masakkan Ikan Masak Asam. Alhamdulillah dapat juga menelan nasi walaupun sikit.

Nasi pertama selepas tidak sihat

Alhamdulillah tiada lagi muntah dan cirit birit berlaku. Tapi ianya tak berpanjangan, ianya berulang kembali bila diri terlalu teruja dan ikut sama anak-anak makan. Akibatnya, Eyda muntah kembali setelah sampai ke kereta.

Muka dah ada senyum skit

Ianya berhenti, setelah habis semua makanan yang Eyda makan bersama anak-anak. Letih kembali menguasai diri. Malamnya Eyda habiskan lauk Ikan Masak Asam, alhamdulillah kali ini Eyda tidak muntah. Lega rasa hati.

Badan kembali down bila Eyda ke pejabat hari ini. Suara Eyda dah mula serak, selera ntah ke mana. Hari ini hanya mampu menelan kuih talam dua potong dan sekeping murtabak mini beserta secawan air milo.

Eyda harap ianya kembali sembuh seperti sediakala dan tiada lagi drama cirit birit dan muntah seperti sebelumnya. Memang Eyda rasa dalam badan sedikit panas. Rasanya faktor cuaca juga mengganggu.


anak-anakku

Majlis Apresiasi Kecemerlangan 2017

10/19/2017 12:48:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Semua orang inginkan anak berjaya terutamanya di dalam bidang akademik. Tidak dinafikan kecemerlangan dalam kokurikulum juga seharusnya seiring bersama akademik.

Tapi anak Eyda belum pernah mendapat anugerah cemerlang di dalam bidang akademik. Mungkin belum rezeki bagi mereka. Walau bagaimanapun, mereka berjaya mendapat kecemerlangan di dalam bidang kokurikulum.

Baru-baru ini 1 Oktober yang lalu, Eyda menghadiri Majlis Apresiasi Kecemerlangan 2017 di sekolah anak-anak. Majlis yang menghargai pelajar yang kecemerlangan dalam akademik dan juga kokurikulum.

Majlis Apresiasi Kecemerlangan 2017

Persembahan dari pelajar pendidikan khas masalah pendengaran

Persembahan dari pelajar pendidikan kahs

Persembahan nyanyian pelajar

Persembahan muzik dari pelajar
 
Persembahan penutup dari pelajar


Alhamdulillah anak-anak dan semua rakan yang sama menyertai Jambori Antarabangsa 2017 di Bukit Kayu Hitam. Kedah telah mendapat Anugerah Lang Emas.

Lencana ini hanya di berikan kepada 1000 orang peserta yang terbaik dari 5000 orang peserta yang menghadiri Jambori tersebut. Seramai 16 orang dari sekolah anak berjaya mendapat lencana ini. Memang seronok diaorang bila beberapa kali majlis menghargai mereka dilakukan oleh pihak sekolah.


Nama anak di no.23 dan 24

Video majlis penyampaian sijil penghargaan yang sempat Eyda rakamkan semasa majlis berlangsung. Eyda rakamkan keseluruhan penerima sijil penghargaan Jambori Antarabangsa Pengakap.


Lepas menerima sijil masing-masing, pak sedara Eyda merangkap tok sedara anak-anak ajak diaorang bergambar dengan sepupu Eyda. Umur tak beza sangat kan, macam sepupu jer.

Yang ditengah tu sepupu Eyda yang cemerlang dalam akademik

Dapat juga ambil gambar budak berdua nih, nasib nak juga bergambar walaupun tak dapat posisi yang menarik.

Segak bergaya dengan pakaian pengakap

Bunting yang mencatatkan nama anak-anak yang cemerlang di dalam bidang kokurikulum bagi tahun 2017. Ianya diabadikan di tiang dewan sekolah.

Nama dicatatkan di tiang dewan sekolah

Bergambar bersama anak-anak sebelum balik, bangga juga Eyda sebagai ibu walaupun ianya hanya bidang kokurikulum.

Satu-satunya gambar kami bersama

Gambar beramai-ramai, itu pun tak semua yang ada di dalam gambar. Inilah gambar yang terbaik yang dapat Eyda rakam.

Gambar terbaik yang dapat dirakamkan. Semua tak memenuhi kehendak

Moga anak-anak Eyda lebih berjaya di dalam akademik dan juga kokurikulum. Semoga ianya seiiring dalam hidup mereka.


Blog yang Diikuti