kedai makan

OldTown White Coffee, Kulim, Kedah

10/10/2017 09:52:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Entry yang lepas Eyda cerita mengenai larian UniKL MSI Auto Run 2017. Balik dari acara ini, kami singgah menjamu selera sambil mengisi perut yang mula kelaparan.


OldTown White Coffe

kredit

Lokasi pilihan anak-anak Eyda kali ini ialah Oldtown White Coffee, kelas ya anak-anak. Inilah kali pertama ke sini, begitu juga dengan anak-anak.

Menu yang menjadi sarapan pagi anak-anak pun tak kurang hebatnya. Meh kita jengah apa yang dah menjadi pilihan tekak anak-anak.

Supreme Curry Mee

Pagi-pagi dah hadap pedas ya. Nak tahu siapa pemilik Supreme Curry Mee nih? Pemiliknya ialah Kimie, terkejut Eyda bila dia minta nak makan menu nih. Tak reti pedas ke? Tapi budak nih memang suka makanan yang pedas.




Ipoh Chicken Hor Fun

Izzat pula memilih sesuatu yang tidak pedas, Ipoh Chicken Hor Fun. Okay laa makan sesuatu yang tidak pedas di pagi hari.

Fresh Lemon Tea

Kedua-duanya memilih air Fresh Lemon Tea sebagai membasahkan tekak. Memang suka betul budak-budak nih dengan air lemon tea.


Half Boil Egg

Eyda pula memilih menu yang ringkas, telur separuh masak dan garlic bread. Sedap pula makan kedua-duanya. Sesekali layan sarapan ringkas sebegini.

Garlic Bread

Tapi bila balik tak lama selepas tu, masing-masing dah minta menu tengahari. Lastly, suruh tunggu sambil Eyda betulkan kaki yang dah mula sakit.



berlari

UniKL MSI Auto Run 2017

10/09/2017 12:57:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Kali ini Eyda nak cerita larian terakhir Eyda bersama anak-anak di penghujung bulan September yang lalu.

Tapi larian ini bukan yang terakhir untuk kami sekeluarga, cumanya akan berehat sebentar dari aktiviti sihat sebegini. Ianya akan disambung selepas sebulan.


UniKL MSI Auto Run 2017

Larian UniKL MSI Auto Run 2017 telah pun berlangsung pada 30 September 2017 yang lalu. Walaupun tidak ramai peserta yang menyertainya, tapi ianya seronok dan dekat dengan rumah Eyda.

Larian kali ini diadakan di UniKL di Kulim, Kedah. Memang dekat acara kali ini dan laluan yang ditetapkan pun Eyda dah biasa memandu kereta mengikut jalan tersebut.

Larian ini diadakan sempena MSI Youth Carnival yang diadakan pada 30 September - 1 Oktober 2017 yang lalu.

Dapat juga snap gambar budak berdua ni

Pakat posing dulu laa sementara menunggu acara dimulakan.

Posing skit

Antara peserta yang menjayakan larian UniKL MSI Auto Run 2017 ini. Ada peserta yang menyertai acara 12km dan tidak ketinggalan 5km. Selain peserta luar, ianya juga turut disertai oleh pelajar UniKL MSI itu sendiri.

Antara peserta yang menjayakan larian 12km dan 5km

Posing kali terakhir sebelum memulakan acara larian. Segar bugar jer muka memasing.

Inilah gambar terbaik yang dapat. Kimie tu suka betul rosakkan gambar

Larian kali ini, Eyda masih menemani Izzat. Tapi Eyda hanya menemaninya separuh perjalanan sahaja. Selebihnya, Eyda lari secara solo sehingga ke garisan penamat. Selepas itu barulah Eyda berpatah balik mencari anak-anak.

Jalan, laluan mendaki tu, tak mampu lari berterusan

Di atas inilah antara laluan mendaki selain dari laluan keluar dari UniKL MSI. Merasa juga sakit kaki lari kali ini.

Yeay menambah lagi medal yang ada

Posing lagi

Alhamdulillah menambah medal dan sijil penyertaan.

Medal dan sijil penyertaan

Antara program yang telah diatur sempena MSI Youth Carnival 2017 ini. Semuanya berkaitan automotif.

Program yang di atur sepanjang karnival ini diadakan

Catatan masa yang dibuat

Apapun Eyda tak menunggu sehingga tamat acara. Melayan perut anak-anak yang dah mula lapar. Lokasi seterusnya Eyda akan update di entry akan datang.

Larian berhenti seketika, ianya akan kembali lagi nanti. Bila, tunggu upadate terkini daripada Eyda.


challenge

Ramen Double Spicy Challenge

10/02/2017 10:06:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hai, buat cabaran pula ya. Mampu ke makan megi pedas macam tu kan. Ramen biasa pun dah pedas, inikan pula Ramen Double Spicy. Dua kali ganda pedasnya.

Inilah megi Ramen Double Spicy yang akan beraksi bersama pesertanya. Mampukah pesertanya habiskan semangkuk atau sebungkus megi Ramen Double Spicy nih?

Ramen Double Spicy Challenge

Peserta yang menyahut cabaran megi Ramen Double Spicy Challenge malam Khamis yang lalu ialah Izzat dan juga Kimie. 

Mentang-mentang masing-masing mampu makan megi Ramen Spicy yang biasa tu, kali ini nak cabar diri makan megi Ramen Double Spicy Challenge pula.

Jom tengok aksi Izzat dan Kimie yang menyahut Cabaran Ramen Double Spicy. Macam-macam aksi ada. Habis atau tidak, jom tengok video yang telah dicepatkan menggunakan aplikasi Time-Lapse Photography dari Vivo V5s. 

Kiranya gambar video ini telah dicepatkan sebanyak 4 kali dari waktu sebenar. Nampak lawak pula bila tengok balik video yang dicepatkan tu..



Nampaknya Izzat agak tabah menghabiskan megi Ramen Double Spicy Challenge tu berbanding Kimie. Dalam video tu Izzat dapat menghabiskan 2 kali lebih cepat daripada Kimie. Kiranya cepat juga dia. 

Tu pun ada hati nak habiskan megi Kimie, berapa kali minta masa Kimie dah surrender kali pertama. Tapi Kimie tetap habiskan walaupun pelbagai talian hayat yang dia guna untuk menghabiskan Ramen Double Spicy tu.

Hah baru korang tau pedas macam mana Ramen Double Spicy tu. Nak sangat rasa kan kepedasan Ramen Double Spicy tu.


berlari

SP Half Marathon 2017

9/29/2017 10:06:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Aktviti sihat Eyda disambung kembali dengan aktiviti berlari. Aktiviti yang dilakukan bersama anak-anak.

Untuk kali ini, aktiviti berlari Eyda ini terpaksa bergerak agak perlahan bagi mengikut anak-anak yang turut sama sertai aktiviti berlari. Kiranya agak santai aktiviti kali ini.


SP HALF MARATHON 2017

SP Half Marathon 2017 ini merupakan tahun ke 4 penganjurannya. Kali pertama acara ini dianjurkan pada tahun 2014. Acara ini kini menjadi acara tahunan dan ianya diadakan pertengahan bulan September setiap tahun.

SP Half Marathon ini dibahagikan kepada 3 kategori iaitu Half Marathon (21 km), 12 km dan Fun Run 5 km. Bagi kategori Half Marathon ianya terbuka kepada peserta daripada negara luar. Manakala kategori Fun Run pula banyak disertai oleh pelajar sekolah.

SP Half Marathon 2017 ini sepatutnya dijadualkan diadakan pada 16 September 2017. Ianya terpaksa ditangguhkan ke 23 September 2017 berikutan kemangkatan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah pada 11 September 2017.

Berikutan kemangkatan Sultan Kedah, sebarang acara keraian, keramaian terpaksa dibatalkan atau ditangguhkan selama seminggu. Oleh yang demikian, semua acara terpaksa dilakukan selepas 17 September 2017.

Disebabkan itu, pihak penganjur SP Half Marathon 2017 menukar acara ini ke 23 September 2017. Walaupun ianya ditangguhkan, sambutan yang diterima daripad para peserta juga amat baik.

Tidak dinafikan ada yang tidak dapat menyertai acara ini kerana pertindihan tarikh dengan acara lain yang telah didaftarkan pada tarikh yang sama.

SP Half Marathon 2017 ini juga menampilkan peserta daripada luar negara. Kiranya acara ini tidak hanya tertumpu pada peserta dari dalam negara sahaja.

Seperti biasa pemandangan sekitar acara berlangsung akan Eyda rakamkan untuk simpanan dan kenangan buat Eyda.

Dapat memegang medal antara salah satu terapi buat diri Eyda, disamping untuk aktif dan sihat. Inilah salah satu cara untuk Eyda mengisi masa dihujung minggu yang mampu memberi kepuasan untuk diri sendiri.

Dapat juga posing di sini

Bila acara larian berlangsung di hari anak bercuti, Eyda akan dedahkan anak-anak dengan aktiviti sihat ini. Lagi pun anak-anak pun memang teruja nak turut sama sertai larian atau jalan seperti ini.

Sebelum acara bermula, posing dulu sementara muka masih segar bugar

Cantik pula gambar jam di Dataran Sungai Petani nih, dilimpahi cahaya lampu jalan.

Dataran Zero, Sungai Petani

Berdebar nak mulakan acara larian walaupun hanya banyak berjalan di sepanjang laluan sepanjang 5 km sambil menemani Izzat dan memberi semangat untuk dia habiskan acara.

Tempat permulaan dan akhir acara larian SP Half Marathon

Selfie lagi, banyak sungguh masa sementara nak menunggu acara Fun Run 5km bermula. Yang baju warna ungu tu mewakili pelajar sekolah berumur di bawah 17 tahun ya.

Selfie lagi

Inilah satu-satunya gambar bersama anak bujang Eyda, Izzat yang sempat dirakamkan semasa acara berlangsung. Memang nampak santai sangat kan.

Selfie dengan si abang Izzat

Izzat muka dah tak manis, asyik ajak nak balik jer. Nasib laa sempat juga berposing beberapa keping gambar di sini.

Selfie satu keluarga

Jenuh nak tunggu orang tak ada di belakang tu, inilah antara gambar yang agak lengang dari orang. Hehehe.

Selfie lagi, asyik ada orang jer duduk kat situ

Nak selfie juga dengan medal ke 12 pada tahun ini. Nampaknya makin bertambah koleksi medal Eyda. Nanti hujung tahun Eyda tunjuk semua koleksi medal yang telah berjaya dikumpulkan.

Alhamdulillah berambah lagi medal
Nasib baik sijil ni diletakkan di dalam plastik. Masa kami terima goodies bag, bahagian bawah beg sedikit basah, mungkin sebab terkena tempias hujan di awal pagi sebelum acara dimulakan.

Medal dan sijil penyertaan

Catatan masa yang hampir menyamai catatan masa berjalan Penang Starwalk 2017 yang lalu. Nampak sangat banyak berjalan dari berlari.

Catatan masa yang hampir menyamai catatan masa Penang Starwalk 2017

Untuk acara akan datang, Eyda nak lari seperti biasa. Kepuasan berlari itu pasti terasa bila dapat berlari mengikut target masa yang telah ditetapkan buat diri sendiri.



kedai makan

Laksa Tumis Seafood Iejazol

9/28/2017 09:53:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Laksa pastinya ada peminatnya yang tersendiri, laksa utara antara salah satu menu yang menjadi kegemaran penggemarnya.

Bagi penduduk sekitar Kulim dan Lunas, Kedah apa kata korang singgah ke Laksa Tumis Seafood, Iejazol. Kuah laksanya ditumis ini memberi kelainan selain ditambah dengan bahan tambahan di dalam hidangannya. 

Anda boleh memilih hidangan yang ingin ditambah dalam laksa pilihan anda itu. Anda boleh memilih hidangan laksa ini ditambah sama ada dengan sambal udang, sambal sotong atau sambal seafood.

Harga Laksa Tumis di sini sekitar RM3.50 - RM6.00 bergantung pada bahan yang ditambah di dalam Laksa Tumis itu sendiri.

Laksa Tumis Seafood

Laksa Tumis Sotong

Selain laksa tumis, korang boleh juga memilih menu yang lain. Antaranya set nasi bawal goreng, set nasi keli goreng, dan set nasi ayam goreng. Ayam ni korang boleh pilih sama ada ayam biasa atau ayam kampung.

Set Nasi Bawal Goreng

Set Nasi Ayam Goreng

Set Nasi Keli Goreng

Bukan itu saja, korang juga boleh memilih makanan yang agak ringan seperti roti canai. Pelbagai jenis roti canai boleh anda pilih di sini.

Roti Canai

Berseleranya Kimie makan roti canai di sini. Ini baru menu lapik perut Kimie sebelum disusuli dengan Nasi Ayam Goreng.

Sedapnya Kimie makan

Pelbagai pilihan kita boleh pilih di sini. Kiranya tak payah nak gaduh la kalau tekak masing-masing tak sama kan. Masih boleh menjamu selera ikut tekak masing-masing.

Kedai ini dibuka dari jam 12.00 tengahari hingga ke 10.00 malam. Hari Jumaat tutup ya. Kalau nak singgah waktu malam jangan lewat sangat, takut ada menu yang dah habis terutamanya laksa tumis.




Laksa Tumis Seafood Iejazol
Lorong Tiram 5/5, 
Taman Tiram,
09600 Lunas, Kedah

Facebook : Laksa Tumis Seafood Iejazol



Mee Tarik Warisan Asli di Kulim, Kedah

9/27/2017 09:43:00 AM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Berita baik bagi penduduk sekitar Kulim, Kedah. Mee Tarik Warisan Asli kini telah pun dibuka di Landmark Kulim atau kini dikenali sebagai Kulim Centre.

Eyda pun kebetulan tahu adanya restoran Mee Tarik Warisan Asli ni bila mana Eyda belanja anak-anak menonton wayang sebagai upah untuk Eyda pergi lawatan kerja ke Kelantan dan Terengganu.

Mee Tarik Warisan Asli ini dibuka di tingkat bawah berhampiran tangga escalator ke tingkat atas Landmark Kulim atau Kulim Centre nih. Dahulunya kawasan tempat letak kenderaan bagi Landmark Kulim atau Kulim Centre itu sendiri.

Mee Tarik Warisan Asli, Kulim

Kebetulan masa Eyda pergi ke restoran Mee Tarik Warisan Asli ini, ianya baru dibuka beberapa hari sebelumnya. Kiranya masih baru lagi restoran ini dibuka kepada para pelanggan.

Cantik jer hiasan dalamannya

Bila nak belanja tu, ada saja laa menu yang bermain di mulut anak-anak. Akhirnya anak memilih menu Mee Soup With Braised Beef untuk Kimie, Lamen Soup With Sliced Beef untuk Izzat.

Mee Soup With Braised Beef

Mee Soup With Sliced Chicken (salah terima order sepatutnya Lamen Soup With Sliced Beef)

Untuk kunjungan kali kedua barulah Eyda makan, menu Rice With Braised Chicken menjadi pilihan hati Eyda. Untuk kunjungan kali kedua, Izzat baru dapat Lamen Soup With Sliced Beef sepertimana yang dia salah terima order masa kali pertama kami ke sini.

Rice With Braised Chicken

Jumlah harga untuk menu kami bertiga sepertimana resit kat bawah ni, bolehlah sesekali nak makan di sini. Kalau kerap, pengsan Eyda. Hehehe.

Jumlah kos makanan kami


Gambar kat bawah nih memang kunjungan kami kali kedua ke restoran Mee Tarik Warisan Asli. Menu yang dipesan pun sama dengan kunjungan kali pertama.

Berseleranya Kimie makan

Berselera tengok anak-anak makan Mee Tarik nih. Sampai tak sempat nak ambil gambar menu, nasib laa gambar masa kunjungan kali pertama tu ada.

Samalah dengan Izzat ni, berselera.

Tak sangka anak-anak suka dengan mee tarik nih. Kali pertama Eyda belanja diaorang masa bawa anak-anak ke Kuala Lumpur tidak berapa lama dulu. Masa tu memasing tak berapa suka mee tarik nih.


Penang Starwalk 2017

9/26/2017 04:57:00 PM


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Kali ini Eyda sertai acara berjalan, asyik lari jer kan. Apa salahnya sesekali bertukar acara sikit.
 
PENANG STARWALK 2017

Acara Penang Starwalk 2017 kali ini telah pun dihadiri lebih daripada 20,000 peserta. Para pelajar sekolah dan kakitangan syarikat swasta antara peserta yang meramaikan acara ini.

Penang Starwalk 2017 ini telah pun diadakan pada 10 September 2017 iaitu pada hari Ahad bertempat di hadapan Gurney Paragon Mall, Gurney Drive.

Acara ini telah dilepaskan oleh Datuk Maimunah binti Mohd Sharif, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang pada jam 7.00 pagi.

Penang Starwalk merupakan acara tahunan yang diadakan dan dianjurkan oleh pihak The Star dan ia pernah diadakan di Penang Times Square, George Town. Untuk edisi ke-40 ini, pihak The Star telah bertukar ke lokasi baru iaitu di Gurney Paragon Mall, Gurney Drive.

Selfie di tulisan Gurney Paragon

Jarak dan laluan Penang Starwalk 2017 ini ialah sejauh 7km. Nampaknya berjalan santai laa sejauh 7km tu. Jom tengok pelan laluan yang disediakan oleh pihak The Star.

Pelan laluan acara Penang Starwalk 2017

Memang ramai betul peserta acara Penang Starwalk nih, jom tengok antara peserta yang ada berhampiran Eyda pada pagi tu.


Sebahagian peserta yang menyertai acara Penang Starwalk 2017

T-Shirt bagi acara ini ditaja oleh pelbagai pihak, boleh nampak di belakang t-shirt yang dipakai oleh para peserta yang berjalan bagi acara Penang Starwalk 2017 ini.

Banyak penaja t-shirt Penang Starwalk 2017

Tenang jer rasa berada kat kawasan perumahan berhampiran Tesco Tanjung Tokong nih. Sempat laa selfie sekeping untuk diri sendiri.

Selfie sekeping, tenang ja jalan kat kawasan perumahan selepas Tesco Tanjung Tokong

Jangan tak tahu, acara sebegini juga tidak dilepaskan ibu bapa bersama anak kecil. Mereka sanggup menolak stroller bersama mereka. Pemandangan ini juga dianggap biasa kalau sertai acara fun run.

Siap ada ibu bapa yang bawa stroller berjalan bersama
Akhir sekali sebelum sampai ke garisan penamat, selfie sekeping lagi pada mercu tanda di bulatan Gurney Drive. Cantik jer arca tu kan.

Selfie lagi, aktiviti berjalan ni banyak masa untuk selfie

Akhirnya hampir sampai juga ke garisan penamat dalam beberapa meter saja lagi di hadapan. Rasa lega sangat dah nampak garisan penamat.

Yeay hampir sampai ke garisan penamat

Sesampainya di garisan penamat, semua peserta diberikan surat khabar Star, sijil penyertaan dan nombor cabutan bertuah. Hadiah cabutan bertuah disediakan sehingga 120 hadiah. Tapi malangnya nombor Eyda ni tak bertuah.

Surat khabar Star, sijil penyertaan dan nombor cabutan bertuah

Catatan masa dan kalori yang dicatatkan melalui aplikasi Runkeeper. Rupanya banyak juga kan kalori yang berjaya disingkirkan. Bila tengok masa tu, rupanya agak cepat juga Eyda berjalan.

Catatan masa yang dicatatkan melalui aplikasi Runkeeper

Banyak barangan yang Eyda terima ketika urusan pengambilan Race Kit pada hari sebelum acara Penang Starwalk 2017 ini diadakan. Semua ini adalah sumbangan daripada sebahagian para penaja acara ini.

Barangan yang ada bersama Race Kit yang Eyda ambil

Baju t-shirt Penang Starwalk 2017 Eyda ini ditaja oleh pihak Spritzer. Lupa pula nak snap gambar di bahagian belakang t-shirt Eyda tu. Terima kasih kepada semua penaja yang menaja acara ini.





Blog yang Diikuti